Logo Starostwo Powiatowe Siemiatycze - Przyjazny Urząd

menu

Licznik odwiedzin

W tym miesiącu: 4185
W sumie: 37637

News

News zdjęcie id 430

na kulinarnym szlaku - o regionalnej kuchni w Drohiczynie

27.07.2016

Podlaskie, Lubelskie oraz Podkarpackie - trzy województwa łączą siły, by wspólnie promować bogactwa kulinarne Polski Wschodniej. Naturalnych wyrobów i tradycyjnych potraw charakterystycznych dla kuchni trzech regionów w sobotę i niedzielę 30-31 lipca będzie można skosztować w Drohiczynie. Będzie kilkadziesiąt stoisk wytwórców regionalnych, lokalnych producentów i artystów ludowych.

We wtorek, 26 lipca na promie w Drohiczynie odbyła się specjalna konferencja prasowa poświęcona, podlaskiej edycji prezentacji kuchni regionalnej trzech województw: podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski”. Na konferencję przybyli: Stefan Krajewski członek Zarządu Województwa Podlaskiego oraz przedstawiciele województw lubelskiego i podkarpackiego: Łukasz Gołąb, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego oraz Zofia Kochan Dyrektor Departamentu Rolnictwa Geodezji i Gospodarki Mieniem Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego i Jan Gancarz z Ośrodka Kultury w Lubaczowie. Powiat Siemiatycki reprezentował Leszek Kosz inspektor do spraw Kultury, Turystyki i Promocji Powiatu Siemiatyckiego.

- Podczas Dni Drohiczyna zaprezentowane zostanie dziedzictwo kulinarne Polski Wschodniej, tak bogate, tak różnorodne, że naprawdę warto je pokazywać, warto promować. Zachęcam, by tu przyjechać, zobaczyć i skosztować – mówił marszałek Stefan Krajewski. - Ale też zachęcam do odwiedzenia Drohiczyna nad Bugiem, urokliwego miasteczka na styku kultur.

- Cieszę się, że spotykamy się na Bugu, na promie, na granicy dwóch województw podlaskiego i mazowieckiego. Cieszę się, że ta szacowna inicjatywa doszła do skutku - mówił burmistrz Drohiczyna Wojciech Borzym.- Po cóż jechać do ciepłych krajów, zachęcamy do odwiedzenia naszych stron, też mamy 30 stopni ciepła i wiele atrakcji, a dodatkowo nie przeszkadza nam bariera językowa.

Wschodnia część Polski to bogactwo tradycji kulinarnych, stąd pomysł na połączenie sił urzędów marszałkowskich województw podlaskiego, lubelskiego i podkarpackiego, aby wspólnie promować potrawy regionalne. Dzieje się to za sprawą otwartych dla wszystkich spotkań, które odbywają w każdym z trzech województw. Jako pierwsze wystartowało Województwo Lubelskie, gdzie w dniach 30-31 maja podczas XVII Ogólnopolskiego Festiwalu „W krainie pierogów” odbyła się prezentacja kuchni trzech województw. Kolejne spotkania to :

- 30-31 lipca w Parku Miejskim w Drohiczynie

- 7 sierpnia w miejscowości Basznia Dolna na Podkarpaciu.

Starosta

Jan Zalewski

Przyjęcia interesantów

Starostwo Powiatowe

ul. Leg. Piłsudskiego 3
17-300 Siemiatycze
tel.: (85) 65 66 500
fax: 85 65 66 501
e-mail: powiat@siemiatycze.pl


           

Zobacz również

wersja językowa

Kalendarz

sierpień 2020
Pn
Wt
Śr
Cz
Pt
So
Ni
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Zegar

  • :
  • :
Akceptuję

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.